PRIZOR IZ GRČKE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Evo kako su na Krfu proslavili VASKRS, ćupovi LETELI NA SVE STRANE (VIDEO)
Botide, Foto: Printscreen/Instagram/nikana.gr

ZANIMLJIVOSTI

PRIZOR IZ GRČKE KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Evo kako su na Krfu proslavili VASKRS, ćupovi LETELI NA SVE STRANE (VIDEO)

Velika subota na Krfu ima jednu specifičnu tradiciju

Objavljeno:
T Š

Za Grke, Uskrs nije samo praznik, već i vreme da se povežeš sa tradicijom, a Krf, mesto koje je važno i za srpsku istoriju, je jedna od najpopularnijih destinacija.

Velika subota na Krfu ima jednu specifičnu tradiciju, kada lokalci "bude" jednu staru tradiciju i organizuju lomljenje „botida“ - posebnih glinenih ćupova.

Zašto je Krf bitan za Srbe?

Za vreme Prvog svetskog rata upravo ovo ostrvo je bilo zaslužno za spas Srba. Često nazivano i "Ostrvo spasa", nakon Albanske golgote, na Krfu je od februara do aprila 1916. godine utočište našlo 151 hiljada vojnika i civila. Međutim, uslovi na ovom osrtvu nisu bili idaelni za ovoliko ljudi, pa je ubrzo krenula i velika smrt. Malo ostrvo Vido kod Krfa, koje je bilo organizovano kao bolnica, je pretvoreno u "ostrvo smrti“, a more oko njega u „plavu grobnicu“.Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše čuvenu pesmu Plava grobnica.

Na Krfu se nalazi i Srpska kuća, u sećanju na ovaj period istorije.

Na instagram stranici "Nikana.gr" je osvanuo snimak kako to izgleda "iz prve ruke". Neverovatni prizor lompljenja glinenih posuda po ulici će vas sigurno oduševiti:

U komentarima su se pohvale samo nizale, a o iskustvima o ovoj specifičnoj tradiciji, ali i Krfu, jedan od korisnika se nadovezao:

"Prošlogodišnji Vaskrs na Krfu je zaista događaj za pamćenje. Nekoliko dana su ceremonije, običaji i služba u ponoć za doček Vaskrsa je nešto što treba videti i doživeti. Grad okićen plastanicama, ćupovima za razbijanje, organizacija grada, i sam grad Krf sa svojom lepotom i energijom je dar."

Zbog čega se baca botidon?

Običaj koji i meštani i posetioci jedva čekaju je bacanje glinenih ćupova (botidona) sa balkona, uz zvuk zvona koje odzvanja i orkestra koji maršira kroz grad.

Ne zna se sa sigurnošću odakle potiče ovaj autentnični običaj. Prema jednoj teoriji stanovnici veruju da se na taj način teraju zli duhovi sa ostrva, a prema drugoj, još u staroj Grčkoj su ljudi bacali svoje stare ćupove u aprilu, kako bi nove popunili svežim voćem, time slaveći početak poljoprivredne sezone. Lokalci su ovaj običaj usvojili i on svake godine traje sve duže i sve je glasniji

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.